فهرست مطالب

مجله فلسفه علم
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعیده بابایی، منیره بحرینی*، فائزه نوروزی، نرجس صابری، کاظم فولادی قلعه صفحات 1-25
    تلاش های زیادی در تاریخ و فلسفه علم صورت گرفته تا برای ماشین ها شیونی انسانی تصور شود. گاه به آن ها ذهن، گاهی احساس و گاهی هوشمندی نسبت داده شده است. همه‎ی این ها بدان جهت است که مرز انسان و ماشین هر چه بیشتر باریک شود تا شاید روزی به یکدیگر بپیوندند. اما می توان این تلاش را از مسیری دیگری پیمود. می‎توان با نگاه سیستمی و نظام مند به انسان هرچه بیشتر او را به ماشین نزدیک نمود، کاری که رویکرد سایبرنتیکی انجام داده است. این رویکرد در شکل گیری مطالعات هوش مصنوعی نقش بسزایی داشته است و در کنار دو رویکرد محاسبه گرایی و بازنمودگرایی توانسته است هوش مصنوعی را به عنوان مهم ترین و کاربردی ترین حوز ه ی علم به جهان معرفی کند.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سایبرنتیک، داده، اطلاعات، کنترل
  • مهدی خلیلی* صفحات 27-57
    این مقاله با اندیشیدن به شان معرفت شناختی ابزارهای علمی به مناقشه ی واقع گرایی علمی می پردازد. ادعای اصلی مقاله این است که یک دیدگاه منظرگرایانه و در عین حال واقع گرایانه قادر است نقش ابزارها در علم را توضیح دهد. در این راستا، منظرگرایی ابزاری تعریف، و از آن در برابر این سه نقد دفاع می شود: 1- منظرگرایی به نسبی گرایی می انجامد، 2- این دیدگاه منظرگرایانه که ابزارها بخشی از واقعیت را بازنمایی می کنند پیش پاافتاده است، 3- این ادعای منظرگرایانه که ابزارها شفاف نیستند یا پیش پاافتاده یا غیرقابلقبول است. در پاسخ، بر اساس مفهوم «قوت» از نسخه ای واقع گرایانه از منظرگرایی دفاع می کنم، و چنین استدلال می کنم که منظرگرایی دلالت هایی جالب توجه برای تکثر بازنمایی های علمی و همچنین برای آموزش علم به عموم دارد. به علاوه، توضیح می دهم که دیدگاه (پسا)پدیدارشناختی درباره ی «میانجی» می تواند این ادعا را که ابزارها شفاف نیستند روشن کند.
    کلیدواژگان: ابزارهای علمی، واقع گرایی، منظرها، ستبری، تکثرگرایی، میانجی
  • جواد درویش آقاجانی* صفحات 59-81

    اغلب پاسخ های علمی که به مساله آگاهی داده شده، یا به سمت تقلیل گرایی لغزیده اند و یا از طریق کارکردگرایی سعی در تبیین آن داشته اند. اشکال مشترک اکثر آنها نادیده گرفتن جنبه پدیداری و کیفی آگاهی است. دیدگاه داروینیسم نورونی این مزیت را دارد که به رغم علمی بودن، هردو منظر تقلیل گرایی و کارکردگرایی را کنار میگذارد و از طریق مکانیسم انتخاب طبیعی در فرایند تشکیل گروه های نورونی سعی در تبیین آگاهی دارد. این نظریه اگرچه بر اکثر چالش های معاصر که در مسیر تبیین آگاهی قرار گرفته اند، مثل مساله کوربینی، فایق می آید ولی مساله دشوار یا همان تبیین کوالیا را فرومیگذارد. در این زمینه این دیدگاه دچار نوعی عدم کفایت داده های تجربی برای تعین نظریه است. در این مقاله پیشنهادی برای تکمیل و توسعه این نظریه در جهت عبور از اشکال مذکور، ارایه شده است. این کار با معرفی رابطه ابتناچندگانه که ریشه در متافیزیک تمایلی دارد، انجام میشود. این رابطه ویژگی های پایه را به ویژگی های سطح بالا مرتبط میکند اما تفاوت آن با رابطه ابتناء کلاسیک این است که میتواند رابطه خاص علی بین سطوح را توضیح دهد. در مقاله نشان داده می شود این رابطه قابل انطباق بر نظریه داروینیسم نورونی است. داروینیسم نورنی برای تبیین آگاهی، از قابلیت نورونهای منفرد یا گروه های نورونی و از محرکهایی که از طریق حسگرهای بیرونی بدست می آید و همچنین از ویژگی های بروز یافته سطح بالاتر، استفاده می کند.

    کلیدواژگان: ابتناء چندگانه، گروه های نورونی، انتخاب طبیعی، ویژگی های تمایلی، شکاف تبیینی
  • غلامحسین رحیمی* صفحات 60-94

    این مقاله دو هدف اساسی را پی می گیرد. نخست تشریح فشرده مفهوم کم و کمیت از هر دو منظر فلسفی و علمی با هدف برقراری نسبت علمی و ارتباط معنایی فیمابین آنها. و دوم پیشنهاد اصلاح مفهوم فلسفی کم به گونه ای که هم سازگار با مفهوم علمی آن باشد و هم توانایی توصیف واقعیت های کمی را از منظر عقلی و فلسفی بیابد. شرح این معنا، حرف تازه مقاله است.این مقاله تاکید دارد که مفهوم «کم»، همانند کثیری از مفاهیم مشترک فلسفی و علمی، باید با نگاه جدید تحلیل شود. این معنا در این واقعیت ریشه دارد که کثیری از مفاهیم مندرج در فلسفه طبیعی اسلامی از تحولات گسترده و ژرف علوم طبیعی طی چند قرن اخیرتاثیر نپذیرفته اند. در این مقاله نشان داده می شود که تعریف اولیه حکما از مقوله کم دقیق است و به نیکی می توان آن را برای تعریف کلی و عمومی کمیت در دانش تجربی جدید نیز به کار گرفت، اما توصیف و انقسام آن باید اصلاح و کامل شود.

    کلیدواژگان: مقولات عشر، کم، کمیت، جوهر و عرض
  • فرزانه عامری* صفحات 95-128
    هر علمی مبتنی بر پیش فرض های متافیزیکی و فلسفی است و پزشکی نیز از این امر مستثنی نیست. در پزشکی اخلاطی جالینوس فلسفه و منطق را جزو مقومات طب می داند و نظریه پزشکی خود را بر آن بنیان می نهد. از این رو جالینوس آناتومی و فیزیولوژی را نه تنها برای مطالعه اندام ها و فرآیندهای درون بدن، بلکه منبع مهمی برای پاسخ به سوالات فلسفی می دانست.از این رو مساله پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزه های فلسفی جالینوس بر دانش آناتومی و فیزیولوژی او است. بدین منظور مقاله از چهار بخش تشکیل شده است: دربخش نخست تاریخچه فیزیولوژی پیش از جالینوس بررسی شده است و بخش دوم به آموزه های فلسفی و مفاهیم مهم دانش فیزیولوژی و نگاه فلسفی جالینوس می پردازدو در بخش های بعدی تاثیر آموزه های فلسفی جالینوس بر شناخت فیزیولوژی مغز و اعصاب، قلب، تنفس، هضم، تولید مثل و جنین شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش به روش کتابخانه ای و با اتکا بر آثار منتسب به جالینوس انجام شده است. بررسی آثار مربوط به فیزیولوژی جالینوس نشان می دهد که او تحت تاثیر نظریه سنخیت سه گانه افلاطون معتقد بود که سه اندام اصلی بدن: مغز، قلب و کبد هستند، از این رو سیستم فیزیولوژی جالینوس شامل مجموعه ای از فعالیت های متمرکز بر کبد، قلب/ریه ها و مغز است، فرآیندی که برای ادامه زندگی فرد باید دایما تجدید شوند. همچنین هدف جالینوس از تشریح و شناخت آناتومی و فیزیولوژی بدن، پی بردن به ماهیت پنوما بود.
    کلیدواژگان: جالینوس، فیزیولوژی، آناتومی، سنخیت سه گانه افلاطون، پنوما، پزشکی یونان باستان
  • رضا غلامی*، غلامحسین مقدم حیدری، علیرضا منجمی صفحات 129-152
    بررسی عناوین اعضای بدن و نیز شمارش آنها در متون تشریحی طب اخلاطی، نشانگر یک مساله ی مهم است. اینکه در این متون و در مقایسه با متون آناتومی مدرن، به تعداد درخور توجهی از اعضای بدن اشاره نشده است. این، در حالی است که این دو نتیجه ی متفاوت، حاصل مشاهدات یک عمل یکسان هستند: تشریح جسد. جز این، برخی از این اعضا، با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت هستند که رگ های لنفاوی از جمله ی همین موارد به شمار می رود. بنابراین، طبیب اخلاطی در فرآیند عمل تشریح، برخی از اعضا را دیده است، اما ندیده است. به دیدگاه نویسندگان این مقاله، علت رویت ناپذیری این اعضا، در پیوند مشاهده با نظریه نهفته است. بطور خلاصه، مشاهده ی عمل تشریح طبیب اخلاطی، برخلاف مشاهده ی عمل تشریح آناتومیست مدرن، بر نظریه ی اخلاطی استوار بوده است. از این رو، طبیب اخلاطی، در فرآیند عمل تشریح، اعضایی را دیده است که کارکرد اخلاطی داشته اند. بقیه ی اعضای بدن، یا دیده نشدند یا به یک زایده ی گوشتی تقلیل یافته اند.
    کلیدواژگان: تشریح، مشاهده، نظریه ی اخلاطی، طب اخلاطی، تشریح اخلاطی، فیزیولوژی اخلاطی
  • میرسعید موسوی کریمی* صفحات 153-179

    واقع گرایان علمی با استناد به برهان «معجزه نیست» (NM)، صدق (تقریبی) نظریه های علمی و وجود هستومندهای (مشاهده ناپذیر) پیشنهاد شده توسط آن ها را علت موفقیت علوم در پیش بینی و توضیح می دانند. اما ضدواقع گرایان با استناد به برهان «فرا-استقراء بدبینانه» (PMI)، ادعا می کنند نظریه های موفق و در عین حال کاذب گذشته نشان می دهند که رابطه ای بین موفقیت یک نظریه در توضیح و پیش بینی، از یک طرف، و صدق آن نظریه، از طرف دیگر، وجود ندارد. یکی از مهم ترین پاسخ های واقع گرایان به PMI، نظریه «واقع گرایی ساختاری»، ارایه شده توسط جان ورال است. هدف این نظریه این است که نشان دهد ساختار صوری-ریاضی نظریه های موفق گذشته در نظریه های موفق امروزی حفظ شده اند، و ترم های حاکی از این ساختارها، به هستومند هایی (ساختارهایی) یک سان ارجاع می دهند. در این مقاله، پس از توضیح NM و PMI، با بررسی و نقد نظریه واقع گرایی ساختاری در دو خوانش معرفت شناسانه و هستی شناسانه، نشان خواهیم داد که این نظریه توان رد برهان PMI به شکلی فیصله بخش را ندارد. با این حال، برون شد مقاله این است که چنان چه واقع گرایان ساختاری دامنه واقع گرایی خود را به گزاره های وجودی نظریه های علمی، یعنی به نوعی واقع گرایی موسوم به "واقع گرایی وجودی" محدود سازند، دیگر برهان PMI علیه آن ها کارساز نخواهد بود.

    کلیدواژگان: معجزه نیست، فرا-استقراء بدبینانه، واقع گرایی ساختاری، واقع گرایی وجودی
  • سید سعید میراحمدی*، سید امیر سخاوتیان، مجید محسن زاده گنجی صفحات 181-203
    از آنجا که ارسطو امکان وجود فضایی مستقل از اجسام (فضای مطلق) را نفی کرده است، بنابراین روشن است که به عقیده وی، حرکت نسبت به فضای مطلق (حرکت مطلق) امری غیرممکن است. اما آیا ارسطو توانسته است بدون استفاده از مفاهیم فضا و حرکت مطلق، تبیینی سازگار از حرکت ارایه کند—آن چه که در نظریه نسبیت عام نیز محقق نشده است؟ آیا تبیین ارایه شده از سوی وی برای حرکت با اصل ماخ (نسبی بودن حرکت) سازگار است؟ جهت پاسخ به این پرسش ها ضرورت دارد تا نسبت نظریه ارسطو با اصل ماخ بررسی گردد. این نوشتار نشان می دهد که تبیین ارسطو از «حرکت»، اصل ماخ را ارضا نمی کند. به علاوه، روشن می شود که علی رغم تلاش ارسطو جهت حذف مفاهیم فضا و حرکت مطلق از فیزیک، نظریه ایشان به طور کامل عاری از این مفاهیم نیست. به عبارت دیگر، نشان داده می شود که نظریه ارسطو در تبیین حرکت وضعی (چرخشی)، دچار ناسازگاری درونی است. پژوهش حاضر، داده ها را به صورت کتابخانه ای جمع آوری و به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی می نماید.
    کلیدواژگان: ارسطو، مکان، اصل نسبی بودن حرکت، اصل ماخ، فضای مطلق، حرکت مطلق
  • ابوتراب یغمائی*، خشایار قدیری نژاد صفحات 205-281
    چرا برخی سیاست های فناوری موفقیت آمیزند و برخی دیگر خیر؟ گرچه این پرسش یکی از پرسش های اصلی در سیاست علم، فناوری و نوآوری محسوب می شود، می توان از منظر فلسفه فناوری نیز به آن پاسخ گفت. هدف مقاله پیش رو بررسی این مساله و پاسخ به آن با توسل به رابطه ارزش و فناوری است که در دهه های اخیر به یکی از درون مایه های اصلی فلسفه فناوری تبدیل شده است. امروزه نه تنها ادعای ارزش باری فناوری چندان چالش انگیز جلوه نمی کند، که چگونگی جای گیری ارزش های اخلاقی در فناوری است که به مساله اصلی بدل گشته است. به عنوان نمونه، فان دو پول اخیرا مساله چگونگی جای گیری ارزش ها در سیستم های هوش مصنوعی به مثابه سیستم های اجتماعی - فنی را بررسی و شرحی از آن ارایه کرده است. در این مقاله از این شرح استفاده می شود تا پرسشی مرتبط با سیاست فناوری در ایران تبیین شود: چرا سیاست های ایجاد و توسعه پیام رسان های بومی و عدم استفاده از پیام رسان های غیربومی به منظور تحقق ارزش نظم عمومی موفق نبوده اند؟
    کلیدواژگان: ماهیت دوگانه مصنوع فنی، ارزش، سیستم اجتماعی - فنی، سیاست فناوری، پیام رسان فوری
  • عبدالحمید محمدی، علی پایا* صفحات 233-276
    ویتگنشتاین دوم هر نوع شناختی را در قالب بازی های زبانی مطرح می کند. او در عین حال معتقد است که هیچ بازی زبانی ای بدون وجود یقین امکان پذیر نیست. یقین امری است بیرون از بازی های زبانی، اما قوام هر نوع بازی زبانی متکی بدان است. حتی شک کردن از نظر او در قالب یک بازی زبانی شکل می گیرد که آن نیز مستلزم یقین و دارای قواعد خاص خود است. در نظر ویتگنشتاین یقین، و نیز شک مطلق و همچنین شناخت مطلق بی معناست. اما شک نسبی، یا به بیان خود او شک معقول، واجد معناست و می تواند یک بازی زبانی پدید آورد. این نوع بازی زبانی، همچون بازی های زبانی دیگر، مبتنی بر چیزی است که ویتگنشتاین آن را "جهان-تصویر" یا نظام "گزاره های لولایی" می نامد. "گزاره های لولایی" در نظر ویتگنشتاین بر اساس تجربه های زیسته آدمیان و توافق جمعی ایشان بر سر آن ها به وجود می آیند. "لولا"ها به این اعتبار عینی اند، ولی هرچند او با عنوان "گزاره" از آن ها یاد می کند، از جنس گزاره در معنای معمول این اصطلاح نیستند: از آن ها در ارایه دلایل و استدلالات استفاده نمی شود؛ بلکه در گفتمان های راجع به علت ها (و معلول های شان) به کار می روند. در این نوشتار اولا به ویژگی های شک نسبی و قواعد بازی زبانی شک و نیز به ویژگی های یقین و نظام "گزاره های لولایی" پرداخته شده است و ثانیا با طرح برخی ناسازگاری های درونی در استدلالات ویتگنشتاین و نیز نشان دادن کاستی هایی در دیدگاه او از منظر عقلانیت نقاد، رویکرد او مورد نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین دوم، بازی زبانی شک، یقین، گزاره های لولایی، جهان-تصویر، عقلانیت نقاد
  • محدثه قشقایی خواص*، قاسم زائری صفحات 277-303

    دیوید بلور از سردمداران اصلی مکتب ادینبورا با طرح ریزی اصول چهارگانه ای به تنقیح نظریه ی برنامه ی قوی پرداخت. این اصول چهارگانه شامل اصل علیت، اصل تقارن، اصل بی طرفی و اصل بازتابی است. بنا بر اصل علیت، جامعه شناسی می بایست روندی علی طی کند زیرا تنها در این صورت، منجر به ایجاد باور و یا موقعیتی از معرفت میشود و هم چنین انواع علل جدای از امور اجتماعی در ایجاد باورها وجود خواهند داشت. بنابر اصل تقارن و بی طرفی جامعه شناسی نسبت به دوگانگی ها بی طرف بوده و می بایست انواع یکسانی از علل را مورد تبیین قرار دهد. و نکته ی قابل توجه در اصل بازتابی این است که الگوهای تبیین جامعه شناسی معرفت باید برای خود جامعه شناسی قابل اجرا باشد. دو اصل مهم در برنامه ی قوی، اصل تقارن و بعد اصل علیت است که بستر بحث و بررسی را در میان مدافعان و منتقدان برنامه ی قوی گسترده است.

    کلیدواژگان: نظریه ی برنامه ی قوی، اصل علیت، اصل تقارن، اصل بی طرفی، اصل بازتابی
  • الهام ربیعی*، مهدی حسین زاده یزدی صفحات 305-327
    رابطه گرایی در نقطه مقابل جوهرگرایی قرار می گیرد و به جای مطالعه اشیاء منفک از یکدیگر به مطالعه روابط عینی متعین کننده آنها مبادرت می ورزد. مکتب ماربورگ یکی از مهمترین تبیین کنندگان این ایده است. تقریر این مکتب از رابطه گرایی برای حل بحران علم در قرن بیستم یعنی ارایه یک پاسخ برای پارادوکس پیشرفت علم در عین وقوع تغییرات انقلابی در آن بدون از دست رفتن عینیت علمی بود. ایده ی ماربورگی ها این بود که اگر این تغییرات را بتوان بر اساس یک قانون یا روش عینی توضیح داد، اعتبار علم نیز حفظ خواهد شد. این روش عینی همان روش استعلایی است که متاثر از منطق استعلایی کانت صورتبندی شده است. در این رویکرد رابطه مفهوم و واقعیت مورد بازبینی قرار می گیرد، واقعیت خصلت تماما مفهومی و در عین حال پویا پیدا می کند و توضیح داده می شود که ابژه نظریات علمی چطور به طور مداوم به عنوان یک مولفه فرهنگی بازتولید می شود.
    کلیدواژگان: رابطه گرایی (نسبت گرایی)، جوهرگرایی، نوکانتی گرایی، مکتب ماربورگ، کاسیرر، بی نهایت کوچک ها
|
  • Saeedeh Babai, Monireh Bahreini *, Faezeh Norouzi, Narjes Saberi, Kazem Fouladi Pages 1-25
    Many attempts have been made in the history and philosophy of science to suppose machines as human beings. Sometimes they are attributed mind, sometimes emotion, and sometimes intelligence. All this is to make the border between humans and machines as narrow as possible, so that one day they may unite. But this effort can be made in another direction. It is possible to bring humans closer to the machines as much as possible with a systematic view, which is what the cybernetic perspective has done. This approach has played a significant role in the emergence of artificial intelligence studies and along with the two approaches of computationalism and representationalism has been able to introduce artificial intelligence as the most important and functional field of science to the world.
    Keywords: Artificial Intelligence, cybernetics, data, Information, control
  • Mahdi Khalili * Pages 27-57
    This paper addresses the scientific realism debate by giving thought to the epistemic status of scientific instruments. The paper claims that a perspectivist yet realist view is capable of explaining the role of instruments in science. Thus, instrumental perspectivism is defined and supported against the following three criticisms. 1- Perspectivism leads to relativism. 2- Perspectivists’ view that instruments represent reality partially is trivial. 3- The perspectivist claim that instruments are not transparent is either trivial or unacceptable. In response, I defend a realist version of perspectivism on the basis of the concept of “robustness”. I also argue that perspectivism has interesting implications for the plurality of scientific representations and for teaching science to the public. Furthermore, I explain that the (post)phenomenological account of “mediation” sheds light on the assertion that instruments are not transparent.
    Keywords: scientific instruments, realism, Perspectives, Robustness, Pluralism, mediation
  • Javad Darvish Aghajani * Pages 59-81

    Most of the scientific answers given to the problem of consciousness have either slipped towards reductionism or tried to explain it through functionalism. The common deficiency of most of them is ignoring the phenomenological and qualitative aspects of consciousness. The view of neural Darwinism has the advantage that, despite being scientific, it leaves aside both reductionist and functionalist perspectives. This view seeks to explain consciousness through the mechanism of natural selection in forming neural groups. Although this theory overcomes most of the contemporary challenges that consciousness has faced, such as Blind-sight, it leaves the hard problem or the explanation of Qualia untouched. In this regard, this view suffers from a kind of inadequacy of empirical data to determine the theory. In this article, a proposal is made to complete and develop this theory in order to overcome the mentioned deficiency. This is done by introducing a Multiple Supervenience that is rooted in Dispositionalism. This relationship relates basic properties to higher-order properties but differs from the classical supervenience in that it can explain the specific causal relationship between levels. The paper shows that this Multiple Supervenience is applicable to the theory of neuronal Darwinism. In order to explain consciousness, Neural Darwinism uses the potential of individual neurons or groups of neurons and the stimuli obtained through external sensors, as well as emergent properties.

    Keywords: Multiple superveniences, neuronal groups, Natural Selection, dispositionalism, explanatory gap
  • GholamHossein Rahimi * Pages 60-94

    This article pursues two main goals. First, a concise description of the concept of quantity from both philosophical and scientific perspectives with the aim of establishing a scientific relationship and semantic connection between them. And second, to propose a modification of the philosophical concept in such a way that it is both compatible with its scientific concept and finds the ability to describe quantitative facts from a rational and philosophical perspective. Explanation of this meaning is the article innovationThis article emphasizes that the concept of "quantity", like many common philosophical and scientific concepts, must be analyzed with a new perspective. This meaning is rooted in the fact that many of the concepts contained in Islamic natural philosophy have not been influenced by the profound changes in the natural sciences. In this article it is shown that the initial definition of philosophers of quantity is accurate and it can be used for the general definition of quantity in new empirical knowledge, but its description and division must be corrected and completed.

    Keywords: Ten categories, quantity, Essence, Accident
  • Farzaneh Ameri * Pages 95-128
    Every science is based on metaphysical and philosophical assumptions, and medicine is no exception. In mixed medicine, Galen considers philosophy and logic to be part of medicine and bases his medical theory on it. Therefore, Galen considered anatomy and physiology not only for the study of organs and processes inside the body, but also as an important source for answering philosophical questions.Therefore, the problem of the present research is to investigate the impact of Galen's philosophical teachings on his knowledge of anatomy and physiology. For this purpose, the article consists of four parts: in the first part, the history of physiology before Galen is examined, and in the second part, it deals with the philosophical teachings and important concepts of the knowledge of physiology and Galen's philosophical outlook, and in the next parts, the impact of Galen's philosophical teachings on the knowledge of the physiology of the brain and nerves. Cardiology, respiration, digestion, reproduction and embryology are examined. This research has been carried out by library method and relying on the works attributed to Galen. Examining the works related to Galen's physiology shows that he was influenced by Plato's theory of the three organs and believed that the three main organs of the body are the brain, heart and liver, therefore Galen's system of physiology includes a set of activities focused on the liver, heart/lungs and brain. A process that must be constantly renewed to continue living. Also, Galen's goal of analyzing and understanding the anatomy and physiology of the body was to understand the nature of pneuma.
    Keywords: Galen, physiology, anatomy, Plato's triad, pneuma, ancient Greek medicine
  • Reza Gholami *, Gholamhossein Moghaddam Heidari, Alireza Monajemi Pages 129-152
    Study the titles of body organs as well as counting them in the anatomical texts of humoural medicine indicates an important issue: in these texts and in comparison with modern anatomical texts, there is no mention of a significant number of body organs. This is while these two different conclusions are the result of the observations of the same action: the dissection of the corpse. In addition, some of these organs are visible to the naked eye, including lymphatic vessels. Therefore, the humoural physician has seen some organs in the process of dissection, but has not. According to the authors of this article, the reason for the invisibility of these organs lies in the connection between observation and theory. In short, the observation of the humoural physician's dissection practice, unlike the observation of the modern anatomist dissection practice, has been based on the humoural theory. Hence, the humoural physician, in the process of dissection, has seen organs which have a humoural function. The rest of the body organs were either not seen or reduced to a fleshy appendages.
    Keywords: Dissection, observation, humoural theory, humoural medicine, humoural anatomy, humoural physiology
  • Mirsaeid Mosavi Karimi* Pages 153-179

    By appealing to the no-miracle argument (NM), scientific realists claim that the approximate truth of scientific theories and the existence of their postulated entities are the cause of the predictive and explanatory success of science. Antirealists, however, by appealing to the pessimistic meta-induction argument (PMI), claim that a lot of past predictively successful and yet false theories show that there is not any relationship between success of a theory and its truth. One of the most influential responses of realists to PMI is Structural Realism, proposed by John Worral. The aim of this thesis is to show that during theory-shift there has been a continuity at the structural or formal level, and the central terms of successive theories refer to the same entities (structures). In the first part of this paper NM and PMI will be explained. Then, a critical evaluation of structural realism is given in both epistemological and ontological versions. It will be shown that this thesis is unable to rebut PMI conclusively. The conclusion of this paper, however, is that PMI cannot work against structural realists’ thesis if they limit the domain of their claim to existential sentences of scientific theories, to what I call “Existential Realism.”

    Keywords: No Miracle, Pessimistic meta-induction, structural realism, Existential Realism
  • Sayyed Saied Mirahmadi *, Seyed Amir Sekhavatian, Majid Mohsenzadeh Ganji Pages 181-203
    Since Aristotle denied the possibility of a space independent of bodies (absolute space), it is clear that in his view, the motion relative to absolute space (absolute motion) is impossible. But, has Aristotle been able to provide a consistent explanation of motion without using the concepts of absolute space and motion—what has not been achieved in Einstein’s general relativity? Is his explanation of motion consistent with Mach’s principle (relativity of motion)? To answer these questions, it is necessary to examine the relationship between Aristotle’s theory of motion and Mach’s principle. This paper demonstrates that Aristotle’s explanation of ‘motion’ does not satisfy Mach’s principle. Moreover, it becomes clear that despite Aristotle’s attempt to remove the concepts of absolute space and motion from physics, his theory is not entirely devoid of these absolute concepts. In other words, it is demonstrated that Aristotle’s theory of motion suffers from an internal inconsistency in the case of rotatory motion. In this study the library data gathered is analyzed based on the descriptive-analytical methodology.
    Keywords: Aristotle, place, principle of relativity of motion, Mach’s principle, absolute space, absolute motion
  • Aboutorab Yaghmaie *, Khashayar Ghadirinezhad Pages 205-281
    Why are some technology policies successful and some not? Although this question is directly addressed in science, technology and innovation policy, it can be deeply explored in the philosophy of technology as well. The aim of this article is to discuss this question regarding the problem of the value embodiment in technology. Of the relation between value and technology, it is no longer a question of whether technology embodies value or not, but of how it does. van de Poel has recently proposed an account of the embodiment to explain how AI systems as sociotechnical systems can embody moral values. Using his account, we try to answer particularly a question related to the first one but regarding domestic considerations: why are not the policies of developing domestic instant messengers and banning non-domestic ones successful in Iran?
    Keywords: dual nature of technical artifacts, value, sociotechnical system, technology policy, instant messenger
  • Abdolhamid Mohammadi, Ali Paya * Pages 233-276
    The later Wittgenstein presents all types of knowledge claims in the context of language games. He also maintains that no language game is possible without certainty. Certainty lies outside of language games, but the very existence of any kind of language game depends on it. In his view, even "the game of doubting presupposes certainty". According to Wittgenstein, certainty, as well as absolute doubt and absolute knowledge are meaningless. But relative doubt, or as he calls it, "reasonable doubt", is meaningful and can produce its own language game. The language game of doubting, like other language games, is based on what Wittgenstein dubs a set of "world-picture" or a system of "hinge propositions". In Wittgenstein's opinion, ‘hinge propositions’ are based on people’s lived experiences and their collective agreements over them. ‘Hinge propositions,’ in this sense, are objective, and although he refers to them as ‘propositions’, they are not propositions in the usual sense of this term: they do not partake in reasoning and arguments but the discourses of causes (and their effects). In this article, we first discuss the characteristics of relative doubt and the rules of the language game of doubt, as well as the characteristics of certainty and the system of ‘hinge propositions’. We then move on to a critical assessment of Wittgenstein’s views on the above topics by highlighting some internal inconsistencies in his arguments and exposing some shortcomings in his views through the prism of Critical Rationalism.
    Keywords: The later Wittgenstein, The language game of doubting, Certainty, hinge propositions, World-Picture, critical rationalism
  • Mohaddeseh Qashqaee Khavas *, Qasem Zaeri Pages 277-303

    David Bloor, one of the leading leaders of the Edinburgh School, refuted the theory of Strong Program by proposing four principles. These four principles include the principle of causality, the principle of symmetry, the principle of impartiality and the principle of reflexivity. According to the principle of causality, sociology must go through a causal process because only then will it lead to the creation of a belief or a situation of knowledge, and there will also be a variety of causes apart from social affairs in the creation of beliefs. According to the principle of symmetry and impartiality, sociology is neutral towards dualities and must explain the same types of causes. And the remarkable point in the reflexivity principle is that the patterns of explanation of the sociology of knowledge must be applicable to the sociology itself. The two most important principles in a strong program are the principle of symmetry and then the principle of causality, which is widely discussed among the proponents and critics of a strong program.

    Keywords: Strong Program theory, The principle of causality, The principle of symmetry, The principle of impartiality, The principle of reflexivity
  • Elham Rabiee *, Mahdi Hosseinzadehyazdi Pages 305-327
    Relationalism is at the opposite point of substantialism, and instead of studying objects separated from each other, it starts to study the objective relations that determine them. The Marburg school is one of the most important exponents of this idea. The explanation provided by the Marburg school of relationalism was to solve the crisis of science in the 20th century. In other words, this school sought to provide an answer to the paradox of the progress of science at the same time as revolutionary changes occurred in it without losing scientific objectivity. The idea of the Marburg school was that if these changes could be explained based on an objective method or law, the credibility of science would be preserved. This objective method is the transcendental method that was reformulated inspired by Kant's transcendental logic. In this approach, the relationship between concept and reality has been revised, the reality is completely conceptual and at the same time dynamic, and it is explained how the object of scientific theories is continuously reproduced as a cultural component.
    Keywords: Relationalism, Substantialism, Neo-Kantianism, Marburg School, Cassirer, Infinitesimals